Koju lampu izabrati?

Koju lampu izabrati?

Opet se vraćamo sa starim pitanjem : Koju ronilačku lampu odabrati a da bude pouzdana, jeftina i da daje obilje svetlosti pod vodom?

Dve godine smo testirali lampe koje su se pojavile na tržištu bilo da su kineske ili one sa nalepljenim brendom nekog renomiranog proizvođača, a zaključke vam predstavljamo u sledećem tekstu.

Pri odabiru lampi postavili smo sledeće uslove:

- Jednostavnost izrade

- Robusnost i otpornost same lampe

- Jačina svetla

- Kvalitet baterije

- Cena

Jednostavnost izrade znači da je lampa mala, lagana, nema dodatnih (nepotrebnih) delova ili delova koji mogu biti osetljivi, izloženi, ili svojim postojanjem pokvariti konstrukciju same lampe.

Robusnost predstavlja samu čvrstoću lampe. Slučajan pad ili pritisak opreme ne sme narušiti njenu konstrukciju kao što nam se dešavalo i sa nekim renomiranim proizvođačima.

Jačina svetla trenutno nije problem jer je na tržištu velika ponuda različitih led dioda, veoma velike jačine. Sa tim i nismo imali previše problema.

Kvalitet baterije je presudan, tako da smo uzeli u obzir samo lampe koje koriste litijum jonske baterije 3.6V 18650 dimenzije jer su one trenutno nešto najbolje što se može kupiti na tržištu.

Cena je naravno važna ali ne i presudna pri odabiru lampe mada nas je krajnji ishod totalno iznenadio.

Ispostavilo se da je najeftinija lampa u ponudi i najbolja. Naravno, uz male korekcije koje smo napravili dobili smo puzdanu lampu, testiranu do 60m, lako upravljivu, čvrstu, i što je najbolje od svega uvek možeš da poneseš dve jer je cena za tu količinu svetla koju dobiješ više nego prihvatljiva.

Lampa sa Led diodom T6 napravljena je od plastike jednostavne izrade bez prekidača, sa jednim spojem koji obezbeđuju 3 o-ringa. Obično poseduje i tri moda rada: 100%, 50% i blinker mode. Veoma lako se kači na ruku. Ne smeta prilikom ronjenja, lagana je a raspolaže sa 2000 lumena razornom led diodom koja izdržava 2 sata sa dobrom baterijom (2 zarona).

Odabir sistema kačenja na ruku sami izaberite: goodman handle ili vrpca oko ruke. Ono sto je bitnije, lampu treba da otvorite i proverite u kakvom su stanju O ringovi, da li su deformisani ili je možda jedan deo nejednake širine od ostalih. O ringovi su silikonski a ako nemate na raspolaganju rezervne dobri su i ovi obični gumeni.

Sledeće što treba da pogledate jeste unutar kape same lampe. Neretko od loše završne obrade ostanu takozvani "risevi"sa unutrašnje strane. Ako ih ne vidite možete preći prstom i videti da plastika u jednom delu "zapinje". Finu šmirglu u ruke i to obradite.

Vrpca koju ste dobili uz lampu je dobra ali je sigurnosni deo loš tako da je najbolje da sami napravite čvor da Vam lampa ne bi spala sa ruke.

Kapa je od aluminijuma tako da će vam možda biti teže da lampu odvijate i zavijate na suvom ili pod vodom. Taj deo smo rešili običnom gumom za bicikl.

Sad je lampa spremna za vodu.

Baterije su Li-ion 18650 3.6V, najbolje su one sa Panasonikovim ćelijama unutra. One su malo skuplje od ostalih baterija marke Trust-fire, Super-fire i sličnih ali provereno su kvalitetnije.

Dobar punjač je takođe važan za dugotrajnost baterije. U praksi se najbolje pokazala firma NiteCore a u ponudi imate punjače za dve i četiri baterije sa i bez displeja. Odluka je na vama.

I na kraju cena. Idemo na Ali Express.

T6 lampa košta između 6-10$

Baterije koštaju 8-12$

Punjač košta 10-24$

Obavezno proverite da li je isporuka besplatna to jest uračunata u cenu da bi izbegli dodatne troškove.

Kad podvučemo crtu veoma smo zadovoljni. Za dve lampe, dve baterije i punjač za iste koštaju 35-40$, a tek kada budete videli koliko svetla dobijate za te pare bićete oduševljeni.

Naravno, nije zgoreg napomenuti da su lampe testirane na preko 100 zarona i još se nije desilo da je ijedna pustila vodu unutra.

Takođe napominjemo da postoje i druge dobre lampe na tržištu a ovo je naš odabir odnosa cene, kvaliteta i količine svetlosti.

Uživajte!!!

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.