Mostar, Bosnia & Herzegovina 2013

Mostar, Bosnia & Herzegovina 2013

Mostar je krajem avgusta ove godine, od 23. do 31.08.2013. godine bio domaćin okupljanja pećinskih ronilaca iz cele Evrope pod nazivom „Cave diving expedition Mostar 2013“. Ovu ekspediciju su organizovali Interventna spasilačka služba Mostara (ISS), Ronilački klub „Neretva“, kao i Ronilački klub „Reef“ iz Nove Gorice, Slovenija.

U planu je bilo istraživanje tri pećine u okolini Mostara, vrelo reke Bune, Crnom vrelu u Salakovcu, kao i pećine Crno oko.

Za pećinsko ronjenje se sa sigurnošću može reći da je jedna od najzahtevnijih ronilačkih disciplina. Roni se na velikim dubinama, koriste se različite mešavine gasova za disanje, a često se dešava i da se roni u uslovima „nulte“ vidljivosti. Zbog toga je organizovanje ovakvih ekspedicija izuzetno tehnički i logistički zahtevno.

Prva pećina u kojoj smo ronili je vrelo reke Bune. Reka Buna je leva pritoka Neretve u koju se uliva nekih 15 km nizvodno od Mostara, u mestu Buna. Duga je 9 km i veoma je bogata vodom. Sa 43 metara kubnih po sekundi svrstava se u jedan od najjačih izvora u Evropi.

Vrelo reke Bune izbija iz pećine u Blagaju. Pre samog izvora, reka Buna protiče pod zemljom 19,5 km. Samo vrelo je više puta istraživano u različitim ekspedicijama, a plan naše ekspedicije je bio da se potvrdi postojeći nacrt, a ukoliko je moguće i proširi nacrt glavnog kanala.

Iako je u julu i avgustu najniži vodostaj reke Bune, zbog kiša koje su padale tokom ekspedicije vidljivost je bila jako loša i struja je bila jaka. Zbog toga je maksimalna dubina ronjenja u vrelu reke Bune bila na 72 metra dubine.

Planom ekspedicije bilo je obuhvaćeno i istraživanje Crnog vrela u mestu Salakovac, koje se nalazi severno od Mostara.

Dosadašnjim istraživanjima pronađena je ogromna galerija čiji se ulaz nalazi na 50 metara dubine, odakle se zatim otvara ka gore do -12 metara i do -90 metara prema dole u prostoriju veličine od oko 100 metara sa 50 metara.

Urađeno je više zarona na različitim dubinama unutar galerije. I pored poslednjeg zarona koji je imao vreme na dnu od 50 minuta i dubinu od 90 metara, glavni kanal nije pronađen pa pretpostavljamo da voda dolazi sa veće površine samog dna cedeći se kroz rupe između kamenja.

Posebno se svojom lepotom izdvaja treća pećina - Crno oko. Nalazi u selu Grabovica, severno od Mostara.

Zbog svoje čiste kristalne vode i svetlih zidova, kao i zbog mreže uskih kanala koji se neprestano račvaju i ponovo spajaju, ova pećina je bila predviđena za fotografisanje i pravljenje video zapisa.

Pronađen je potpuno novi kanal koji se nakon nekih 200 metara završava u suvoj galeriji sa vodopadom visine 4 metra, na čijem se vrhu nalazi manje jezero. Iz tog jezera se dalje nastavlja kanal u dubinu, tako da je planirano dalje istraživanje.

Ekspedicija „Cave diving expedition Mostar 2013“ ostaće upamćena i po broju ronilaca koji su učestvovali. Bilo je preko 20 pećinskih ronilaca, iz Italije, Slovenije, Poljske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovo je ujedno bio i najveći i najbrojniji skup tehničkih ronilaca ikada organizovan na Balkanu.

Interventna spasilačka služba Mostar je bila dobar domaćin i koristimo ovu priliku da im se još jednom zahvalimo na gostoprimstvu.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.