Tihany (Herceg Novi, Montenegro)

Tihany (Herceg Novi, Montenegro)

Tihany je napravljen u brodogradilištu Stabilimento Tecnico Triestino-Trieste (AH) i 1908. godine je porinut u more. Njegova dužina je 45,4m a širina 5,75m.

Tihany je bio putničko-teretni parobrod vlasništvo kompanije Società per Azioni Ungaro-Croata di Navigazione Marittima a Vapore - Rijeka (Fiume AH). Plovio je pod Austrougarskom zastavom, a matična luka mu je bila Unije, ostrvo Unije. Brod je plovio na ruti Kotor-Bar prevozeći ugalj i jedan vagon ulja.

Usled loše navigacije 12. februara 1917. godine, brod je udario u rt Arza na ulazu u Boku Kotorsku. Prilikom odsukivanja broda, došlo je do njegovog potapanja. To se dogodilo nedaleko od rta Arza, u blizini ostrva Lastavica.

Brod leži na kobilici na peskovitum dnu u kursu 40 stepeni blago nagnut na desnu stranu. Maksimalna dubina je 40 metara.

Ekipa ronilaca Ronilačkog centra "Marina" iz Herceg Novog je avgusta 2004. godine izvadila zvono sa broda, i posle čišćenja otkrila ime. Na zvonu je pisalo "TIHANY 1908", što je bio i neoborivi dokaz gore navedenih podataka. Zvono se sada nalazi u Ronilačkom centru "Marina" u Herceg Novom.

Ljubaznošću Dragana Gačevića dobili smo slike koje nedvosmisleno potvrđuju da je brod koji je potonuo kod ostrva Lastavice zaista napravljen u brodogradilištu Stabilimento Tecnico Triestino-Trieste (AH) 1908. godine.

A sad dolazi najzanimljiviji deo. U Hrvatskoj takođe postoji brod, koji je potonuo kod ostrva Unije, za koji Hrvati tvrde da je Tihany. Čak se na oba sajta i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj pojavljuje ista slika originalnog broda.

Dragan Gaćević je sa svojom ekipom ronilaca iz RC "Marina" izvadio brodsko zvono kao dokaz. Da li i u Hrvatskoj imaju neki dokaz da je Tihany tamo potopljen za sada ne znamo, tako da su članovi Alfadiving tima odlučili da probaju da razreše tu dilemu, ili da bar saznaju nešto više o hrvatskom Tihaniju.

Dakle, uskoro ćemo organizovati ronilački vikend u Hrvatskoj, zaronićemo na brod koji je potonuo kod Unija i preneti vam naše utiske. A do tada pogledajte slike i hrvatskog Tihanija...

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.