Olupina Boeing B-17 G, Vis (Vis, Croatia)

()

Boeing B-17G američki bombarder, poleteo je 06.11.1944. iz italijanske baze Amendola u akciju bombardovanja Beča, no nad Bečom nadvio se gusti sloj oblaka pa je posada aviona dobila zadatak da smrtonosni teret izbaci nad Mariborom, branjenim snažnim protivvazdušnim odredima. U toj akciji avion je pogođen, pa je s oštećenim hidrauličnim sistemom nastavio leteti prema Visu, najbližem savezničkom aerodromu. Pilot nije uspeo sleteti na pistu viškog aerodroma, nego je sleteo na površinu mora stotinak metara od same obale...
Avion leži na ravnom peščanom dnu, na dubini od 72 metra.
Već sa dubine od pedesetak metara u bistrom moru može se videti obris prekrasnog i ogromnog bombardera...
Nos aviona je razbijen od udarca o morsko dno, no pilotska kabina kao i ostatak aviona su čitavi. Kroz prozore se vidi unutrašnjost aviona kao i ploča sa instrumentima, razne ručice, sistem upravljanja, sedišta pilota i kopilota, dakle sve je na svom mestu kao onda kada je avion potonuo.
Roneći dalje prema repu, nailazi se na otvor radio kabine, gdje i dalje stoji Browning 12.7 milimetara, kojim je upravljao radiotelegrafista.
Bombarder Boeing B-17G smatra se ratnim grobom i nalazi se u zaštićenom području.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.