Olupina Brioni, Vis (Vis, Croatia)

Olupina Brioni, Vis (Vis, Croatia)

Olupina koja će ostaviti bez daha i urezati se duboko u sećanju mnogih ronilaca sigurno je putničko-teretni parobrod „Brioni”. O brodu se malo zna. Sagrađen je davne 1909. godine u Monfalconeu za prevoz putnika i robe duž jadranske obale. Zla sudbina pratila je ovaj brod. Mobilisala ga je 1914. ratna mornarica za transport, a 1917. godine nasukava se na ostrvce Galun kod Krka. Plovidbu je okončao 2. februara 1930. kada je zbog jakog nevremena udario u obalu nedaleko od rta Jezero na ostrvu Ravniku. Pretpostavlja se da je tokom zadnje plovidbe prevozio duvan i vino. Olupina je u izvrsnom stanju. Dimenzije: d = 68,36 m, š = 9,5, 1111 BRT

Olupina leži na peskovitom dnu na levom boku i zaista je predivan prizor kad se ukaže u morskoj dubini. Obilazak broda obično počinje na najplićem delu, na krmi na 40 metara, kraj koje dominira veliki propeler, a pramac leži na dubini od 60 metara. Zbog ovoga je lepota ove olupine ipak rezervisana samo za iskusne ronioce.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.