Liveaboard, Egypt 2016

Liveaboard, Egypt 2016

Salaam alaikum. Alfa Diving Team ponovo je u Egiptu.

Ovoga puta imamo ambiciozan plan da u toku 6 ronilačkih dana uradimo 22 zarona, pa se ne zadržavamo ni časa na kopnu, već direktno sa aerodroma odlazimo na brod koji će biti naša kuća na ovoj severnoj ruti Crvenim morem. Čitava posada je tu da nam poželi dobrodošlicu, predajemo im svoje torbe i obuću, a gazda Boris nam objašnjava osnovna pravila ponašanja za sve nas kojima je ovo prvo livaboard iskustvo.

Nije prošlo ni 8 sati od našeg okupljanja na aerodromu u vlažnom i hladnom Beogradu, a već smo na Shaab El Erg-u, 15 metara ispod površine, okruženi koralima i ribicama, lebdimo u toploj bistroj vodi i približavamo se usamljenoj kornjači koja nas lenjo posmatra, jer, jasno, ipak smo mi uzbuđeniji zbog ovog susreta od nje.

Za sve nas koji smo se svikli na uslove ronjenja u Jadranskom moru ili jezerima Srbije, Crveno more je ronilački san. Temperatura vode je oko 28 stepeni i nema termokline koja će nas preseći na 7 ili 8 metara dubine, vidljivost nam se čini beskrajno velika, a živi svet je takav da se ni ne trudimo da zapamtimo sva ta imena.

Dan nam počinje u 5 ujutru sa čuvenim pitanjem koje postavlja naš vodič Saša; где мама? Možda smo i pospani dok analiziramo mešavinu ili navlačimo čizmice, ali vožnja zodijakom u svitanje nas skroz razbudi i jedva cekamo znak 'One, two, three, jump' da se spustimo na 5 metara, signaliziramo O.K., a onda nastavimo dublje u novu avanturu.

Ronilačke lokacije se ređaju jedna za drugom, obilazimo zidove i olupine Carnatic, Giannis D, Chrisoula K, Dunraven, El Mina..., na Jackson Reef-u čekamo ajkule u plavom, na Shark&Yolanda Reef-u se spuštamo niz struju kao na nekom podvodnom toboganu, idemo do onih dubina koje nam naša nitrox mešavina dozvoljava, zaroni traju dugo, pa možemo malo i da pravimo selfie ili vežbamo trbušni ples pod vodom iz koga nam je prethodne večeri posada održala lekciju.

Olupina SS Thistlegorm-a je naše podvodno igralište. U planu su 3 dnevna i jedan noćni zaron, ali mi zamolimo za još jedan, oproštajni, peti. Impesionirani smo lokomotivom, mitraljezima, motorima, kamionima, ali nas još više privlači provlačenje kroz uske prolaze, zavirivanje u svaku prostoriju, traženje nove rute kroz olupinu koju već poznajemo...

Poslednjeg dana se iskrcavamo sa broda i odlazimo u Saharu. Ne, nismo se mi zasitili ronjenja, već imamo let te noći, pa su nam podvodne aktivnosti 'off limits', ali zato možemo da se veremo po brdima, vozimo buggy-je, jašemo konje, jer smo kamile već probali, uživamo u plesu derviša čak i više nego u trbušnom plesu. Dan završavamo na slingshot ride-u u novoj marini u Hurgadi, gde se svi po jednom lansiramo, onako, bez nekog posebnog razloga, zato što je ovima iskusnima zabavno, a i mi, kukavice, smo rešile da skupimo petlju.

Pozdravljamo se sa Borisom i znamo da 'See you next year!' ne izgovaramo tek onako, već zaista jedva čekamo da se vratimo.

Inshallah...

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.