Olupina Vassilios, Vis (Vis, Croatia)

()

Kod južnoga dela Komiškog zaliva, oko rta Stupišće, na dubini od 22 do 55 metara nalazi se brod „Vassilios”. Davne 1939. godine, natovaren ugljem na putu za Veneciju, pokvarilo mu se kormilo. Nasukao se i nedugo zatim potonuo. Sada ova grdosija od 105 metara počiva na dnu, na levom boku. Utroba iz koje se rasuo ugalj, zjapi otvorena. Unutrašnjost broda lako je dostupna. Priča se da su ga sami mornari namerno potopili kako bi se brodovlasnik domogao visokog osiguranja. To je tada bila česta pojava. Inače, „Vassilios” je bio u vlasništvu grčkog brodovlasnika E.M. Tricoglu Androsa koji ga je kupio 1938. godine. Dimenzije: d = 104 m, š = 15,1 m, v = 8,7 m;

Već na dubini od oko 15 metara ukazaće se pramac broda, a nastavkom ronjenja dolazi se do krme koja leži na dubini od 55 metara. Na povratku se roni iznad desnog boka i može se videti poprečna pukotina na trupu broda nastala prilikom nasukavanja i naprezanja trupa. Lokacija je idealna kao uvod u tehničko ronjenje.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.