Rimsko pristanište, Reka Sava (Sremska Mitrovica, Serbia)

()

Sirmijum. Antički grad. Jedna od 4 prestonice Rimskog carstva.

Datira još iz 4 veka pre nove ere. Od tada, pa do danas je naseljen. Tu je ispisano skoro 2500 godina istorije. Trenutno uživa zvanje "arheološko nalazište od izuzetnog značaja".

Razvijao se vrlo brzo zahvaljujući reci i rečnoj plovidbi. Sedam vladara Rimskog carstva je rođeno u njemu. Bio je povremena carska rezidencija, sve do 505. godine dok nije zapaljen.

Sirmium je imao dva mosta. U blizini jednog od mostova nalazilo se i pristanište. Takodje imao je akvadukt, kanalizaciju, višespratne zgrade i hipodrom.

Ronjenje na pristaništu je dozvoljeno samo uz dozvolu lokalne uprave. Najveći problem je vidljivost koja tokom godine ne prelazi 10-30cm. Ponekad se desi da se dva do tri dana razbistri pa vidljivost poraste na 2m. Da bi ronili u ovakvim uslovima morate završiti specijalističke obuke: "ronjenje u struji" i "ronjenje u slaboj vidljivosti". Na lokaciji se mogu videti razni delovi istorije. Keramika od Rimske do Turske pa i ove moderne koju je neka domaćica bacila u Savu. Alat i oruđa iz istih perioda, ostaci starog mosta koji se zvao Artemidin most. Veruje se da je tu bila i najstarija Hrišćanska crkva u Srbiji. Ostaci nadgrobnih spomenika, verovatno ispali sa nekog od brodova. Kosturi brodova i sidra. Ponekad se nalaze i novčići iz Rimskog perioda. Neretko se nalaze i ostaci iz praistorijskog perioda. Koti mamuta, stepskog slona, stepskog jelena i ostalih sisara koji su živeli u doba pre poslednjeg ledenog doba.

Alfa Diving Team organizuje obuke specijalnosti u okviu kursa Advance Open Water Diver a proširujemo znanje na posebnim kursevima kao što su: Ronjenje u smanjenoj vidljivosti, Ronjenje u struji, Noćno ronjenje, Ronjenje na olupinama, Ronjenje u kavernama, Ronjenje sa mesavinama Nitrox.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.