Taroska Vrela - Taor's Springs (Pećine, Serbia)

()

Taorska vrela su dobila ime jer izviru u selu Donji Taor u podnožju planine Povlen. Bila su poznata po velikoj količini vode koja je izvirala tokom većeg dela godine. Iz tog razloga na veoma malom potezu možemo naći 12 vodenica.

Na žalost 80-tih godina prošlog veka zarad rešavanja pitanja snabdevanja vodom Kosjerića, voda je skrenuta sa puta pa sada originalni izgled Taorskih vrela možemo videti samo u doba velikih kiša.

Voda inače izvire iz pećine u koju možemo peške ući prilikom niskog vodostaja. Unutra nailazimo na kristalno čistu vodu ali sa velikom količinom nataloženog mulja na dnu.

Relativno kratak zaron vodi nas u sifon do koga dolazimo proronom na nekih 13m dubine. Zanimljivo je pto moramo da se provučemo kroz jedan deo mulja da bi prošli u drugi deo. Na povratku nas tu sačekuje katastrofalna vidljivost.

Iako kratka i mala, pećina je idealna za vežbu. Pristup je otežan a do pećine moramo nositi opremu oko 100m blago uzbrdo.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.