Carlotta (Rt Platamuni, Montenegro)

Carlotta (Rt Platamuni, Montenegro)

Parobrod Carlotta napravili su George Brown & Company 1914. godine u škotskom gradu Greenock za firmu Ard Coasters Ltd. (Lang & Fulton), Greenock. Porinut je 12.02.1914. godine pod imenom Ardgour. Kompanija P.MacCallum & Sons ga kupuje 1919. godine i zadržava isto ime broda. Promena imena u Yorkdale usledila je 1923. godine nakon prodaje broda kompaniji Sollas Lines vlasnika Richardsa Longstaffa iz Londona.

Ubrzo, 1925. godine i 1929. godine ponovo se menjaju vlasnici, kompanije Northminster SS Co. i Kilvey Shipping Cp. iz Svonsija, da bi na kraju 27.04.1930. godine bio kupljen od strane poljske kompanije 'Polryz' SZOO iz Gdinie, severno od Gdanjska, koja se bavila transportom pirinča. Brod dobija novo ime, Kopernik. Međutim, zbog neefikasnosti kompanije, parobrod provodi nekoliko godina usidren u luci. Konačno, 1934. godine, italijanski brodovlasnik Onofrio Jacomino kupuje brod i naziva ga Carlotta. Od tada brod plovi pretežno po Mediteranu sve do 19.06.1942. godine kada je na liniji Bar-Dubrovnik (u originalu Antivari-Ragusa) naleteo na minu nedaleko od rta Platamuni i potonuo na dubinu od 71 metra.

Brod je napravljen kao parobrod, sa motorom od tri cilindra (Ross & Duncan, Glasgow) i 700 konjskih snaga, da bi 1937. godine bio prepravljen u motorni brod. Dužina broda je 60.69m, širina 8.87m i gaz 3.9m. Nosivost 778 tona. Spada u kategoriju coaster, ili u prevodu brod za priobalske plovidbe.

Carlotta je očuvan brod, obrastao, sa mnoštvom mreža na sebi, prepun sitne ribe. Ležao je na dnu sakriven punih 67 godina, a pozicioniran je od strane instruktora ronjenja DC Marina Dragana Gačevića i Tončija Frlana. Na samoj lokaciji može biti jaka struja, skoro 1 m/s koja dodatno otežava zaron na njemu. Uskoro očekujemo nove, bolje slike broda.

Vidljivost varira u zavisnosti od vremena. Dubina od 71m nalaže da se zaroni moraju raditi na trimix mešavine, a samim tim ronioci moraju imati odgovarajuće znanje i kategorije.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.