Molnar Janoš pećina - Molnar Janos Cave (Budapest, Hungary)

()

Budimpešta je podeljena Dunavom. Budim se nalazi na zapadnoj obali dok je Pešta na istoku. Brda Budima su naseljena još od rimskog doba, a bila su poznata po svojim termalnim izvorima. Jezero Malom je toplom vodom pokretala mlinove u srednjem veku, ali niko nije zno odakle voda dolazi. “Malom” znači Mlin na mađarskom jeziku.

Budimpešta leži na geološkoj liniji raseda: terenu koji je pukao duž spojne linije planine i ravnice. Izviruća termalna voda rastapa mnogo prolaza blizu površine. Zbog toga ove pećine su isklesane iznutra od vode koja dolazi odozdo, i one nisu imale prirodne ulaze sa površine. To je razlog zašto su većina takvih pećina ostale skrivene sve do početka 20. veka, kada su otkrivene zbog kopanja kamena ili propadanja tla koji su se dogodili na tom području.

Jedan od posebnih pećina je potopljena Molnár János pećina, koja je izvor termalne vode a nalazi svega nekoliko metara od obale Dunava. Suva pećina Molnár János počinje nekoliko metara iznad površine jezera Malom. U 19. veku János Molnár, farmaceut, istraživao je ova suva područja i analizirao vodu sa izvora. On je vjerovao da mora postojati sistem pećina ispunjen vodom negde ispod brda.

Prva podvodna istraživanja počela su pedesetih godina prošlog veka. 70-tih i 80-tih godina ronioci ronilačkog kluba FTSK Delfin uspešno su istražili i nacrtali više od 400 metara pećinskog sistema. Redovno su ronili takozvanim "starim delom" pećine, a onda su 2002. godine pronašli novi prolaz. Novi deo je bio ogroman. Na primer, oni su nacrtali dvoranu dugu 86 metara visoku 15 metara, a široku 27 metara. Sistem pećina se proteže na više od 6 kilometara, ali ima još dosta da se otkrije pogotovo u dubinu.

ISTRAŽIVANJE

Postoji još mnogo prostora za istraživanje u pećinskom sistemu Molnár János. Danas ovde redovno rade nekoliko naučnika: geologa, biologa, hemičara. Naučnici redovno analiziraju uzorke vode i kartu protoka vode unutar pećine. Takođe se bave proučavanjem mađarske "Niphargus" vrste. Otkrili su 3 vrste u pećini, a tu su i dva "Amphipoda", jedan "Isopoda" i jedan "Neotaenioglossa" vrste.

Molnár János pećina je zaštićeno područje još od 1982.

RONJENJE

Trenutno u pećini postoje 4 zvanične rute, mada pošto se putevi ukrštaju mogućnosti je bezbroj.

Standardan zaron traje 60 minuta. Temperatura vode je do 10m 28C, Od 10m do 50 m 20C, dok je ispod 50 metara 18C. Vidljivost u prvih 10m je smanjena na nekih 5-7m dok posle toga postaje kristalno jasna.

Pećina je vidljivo obeležena, korišćen je kanap 6mm tako da strelice koje nose ronioci nisu potrebne. Sediment se nalazi na dnu pećine tako da je potrebno obratiti pažnju na stilove plivanja i položaj tela pogotovo ukoliko se bavite fotografijom.

Pošto je pećina nacionalno blago a i zbog incidenata koji su se događali pravila su stroga i moraju se poštovati.

Sertifikat za ronjenje u pećini, ronilačko osiguranje koje pokriva udese u pećinskom ronjenju i validan lekarski pregled ne stariji od godinu dana su obavezni.

Za ronjenje u pećini je takođe obavezna DIR konfiguracija sa dvobocnikom i dva odvojena regulatora. Spisak potrebne opreme je podugačak ali ništa ni više ni manje nego što propisuju pravila svih škola koje se bave obukom ronilaca u pećini.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.