Patrolni brod PBR 512 (Žanjic, Montenegro)

Patrolni brod PBR 512 (Žanjic, Montenegro)

Patrolac je ubedljivo najposećenija ronilačka lokacija na ovom delu crnogorskog primorja, jer je pogodan za sve ronilačke kategorije. Kao po pravilu uvek je dobra vidljivost, jer je lokacija dobro zaštićena od južnih vetrova, a strujanje mora minimalno, tako da se skoro uvek može roniti na njoj.

Patrolac je napravljen u Krljevici u “Titovom brodogradilištu” 22.08.1952. godine. Bio je u upotebi do 1972. godine, kada je rashodovan. Potopljen je kao meta 1983. godine. Dužina broda je 40m i leži na maksimalnoj dubini od 25m.

Brod leži na peskovitom dnu na kursu 0 stepeni u uvali Žanjic. Brod je potopljen u raspremljenom stanju, kao meta za bojevo gadanje brodskom raketom koja je prošla kroz trup broda i napravila veliku rupu kroz koju danas rone mnogi ronioci. Raketa nije imala bojevu glavu punjenu eksplozivom,već samo odgovarajucu težinu tereta umesto eksploziva. Raketa je napravila veliki otvor u nivou vodene linije tako da je brod u toku tegljenja primao mnogo vode koju pumpe nisu uspele da izbace iz trupa broda i u uvali Žanjice posada remorkera ga je otkacila i brod je potonuo.

Pored svog jarbola koji je polomljen i stoji oboren na brodu, na njemu su dodatno postavljena još tri jarbola (od kojih je jedan polomljen). Ti jarboli su nosili radar reflektor da bi raketa imala što jači odraz za cilj.

Često se dešava da se na brod zakače ribarske mreže, pa je potrbano roniti oprezno. U stambene prostorije broda moguce je uroniti, a kroz bočne prozore dolazi dovoljno svjetlosti da se može roniti i bez baterije.

U mašinski prostor moguce je ući kroz mašinski ulaz ili kroz ostavu mašinskog prostora. Na komandnom mostu nema vrata tako da je prolaz kroz njega neometan. U rupe nosača osovina se često usele ugor ili murina. Na ovom brodu se takođe mogu videti jastozi i jata riba.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.