Belocrkvanska jezera (Bela Crkva, Serbia)

Belocrkvanska jezera (Bela Crkva, Serbia)

Bela Crkva se nalazi na krajnjem jugoistoku Vojvodine. Udaljena je svega 96 km od Beograda, tako da se do nje stiže laganom vožnjom za nešto više od sat vremena.

Belocrkvanska kotlina smeštena je između Vršačkih planina na severu, do Dunava na jugu i Karpatskih planina na istoku. Predivna priroda, stare ulice i fasade baroknog stila, parkovi i jezera, čine Belu Crkvu jedinstvenom.

Kroz Belocrkvansku kotlinu protiču reke Karaš i Nera, a preseca je i kanal Dunav-Tisa-Dunav. Bela Crkva se nalazi u centralnom delu proširenja reke Nere naslaljajući se na njen severni, viši obod, a južnije se spušta u vlažnu i barovitu Nerinu dolinu.

U samoj Beloj Crkvi može se obići Gradski muzej, najstariji u Vojvodini (1877), pravoslavna crkva Sv. Petra i Pavla, rimokatolička crkva Sv. Ane, ruska crkva evangelista Jovana Bogoslova i rumunska crkva.

Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera pravi su raj za porodične izlete, ali i za ljubitelje ronjenja zbog njihove prozirno zelene, čiste i bistre vode. Sa svojom netaknutom prirodom, Bela Crkva ima čak sedam jezera. Najpopularnija su Glavno jezero, koje se nalazi na svega jedan kilometar od centra ove varoši, Vračevgajsko jezero, Šaransko i Šljunkara. Šljunkovita podloga i peščane obale i plaže vodama jezera daju prozirnu zelenu boju.

Možete odabrati jezero sa divljim plažama, totalno okruženo nedirnutom prirodom ili se odlučiti za jezero sa svim mogućnostima koje jedna urbana plaža pruža, tuševi, restorani, poslastičarnice, sportski tereni, vodeni sportovi, jedrilice za rentiranje.

Površina Belocrkvanskih jezera je oko 150 hektara, i snabdevaju se vodom iz arteških bunara i prirodnih izvora.

Godine 1904, počelo je iskopavanje i eksplatacija šljunka na području Bele Crkve. Vađenjem šljunka za industrijsku potrebu nastala su veštačka jezera.

Gradsko (Glavno) i Vračevgajsko jezero su najuređenija jezera. Jezera su popločana, napravljeni su ivičnjaci, ozelenjene površine, zasađeno cveće, izgrađeni bungalovi, restorani, postoje mesta sa opremljenom infrastrukturom za auto-kamp. Ona su i najčešće posećena od strane ronilačkih klubova.

Glavno jezero

Na Glavnom jezeru plaža je delom betonirana, dok je na ostalim potpuno prirodna i predstavlja jedinstveni ambijent za sve posetioce. Glavno jezero se nalazi na 800m od centra grada i ono je jedino urbanizovano, pa se u njegovoj okolini nalazi na desetine vikendica, motela, privatnih kuća sa smeštajnim kapacitetima, a tokom sezone rade mnogobrojni ugostiteljski objekti. Na njemu postoji uređena plaža sa tuševima, dečja plaža, osvetljeno plivalište sa skakaonicom, jedriličarski klub i plivalište. Tokom letnje sezone postoje organizovane škole plivanja, jedrenja, vožnje pedalina. Šljunkovita podloga i peščane obale vodi daje prozirno zelenu boju.

Na ovom jezeru se nalazi i odličan restoran koji nudi gurmanske specijalitete sa roštilja, ribu, kuvana jela, pečenja.

Vračevgajsko jezero

U blizini Vračev Gaja nalazi se "Vračevgajsko jezero" koje je ambijentalno lepo uredeno i pogodno je za kampovanje. Vračevgajsko jezero ima kamp sa preko 50 kamp jedinica, restoran, bungalove, prodavnice, sanitarni čvor i tuševe sa toplom i hladnom vodom. Plaža je šljunkovita, a ljuljaške, klackalice i tobogani predstavljaju pravo uživanje za najmlađe goste. Moguće je iznajmiti i čamce i pedaline za vožnju po jezeru.

Jedinstvena osobenost Vračevgajskog jezera je ostrvo, predivno uređeno sa prirodni hladom velikog drveća i uređenim prilazima sa vode i kopna. Na ostrvo se uređenom stazom stiže preko drvenog mosta koji se nalazi između dve predivne plaže. Uz restoran i bar, na ostrvu je moguće uživati u sunčanju na ležaljkama ili zelenim površinama. Celo ostrvo je oivičemo plažom sa suncobranima i ležaljkama.
Ostrvu na Vračevgajskom jezeru je prirodno ozelenjeno i uređeno, a restoran koji se tu nalazi nudi razne riblje i gurmanske specijalitete. Restoranske usluge su profesionalne i u potpuno prirodnom ambijentu, uz izuzetnu hranu i laganu muziku, u šta smo se i sami uverili posle napornog ronilačkog dana.

Šljunkarsko jezero

Ovo je najveće jezero i poznato je po širokoj plaži opremljenoj tuševima i ležaljkama. Nastalo je vađenjem šljunka po kojem je kasnije i dobilo ime.
Šljunkarsko jezero je okruženo vrbama koje samo upotpunjuje prirodnu okolinu ovog jezera.

U pozadini plaže nalazi se kafić sa brzom hranom, a ovo jezero jedino ima i svoje ostrvo. Pored jedne uređene plaže, gostima su na raspolaganju za kupanje i male uvale sa divljim plažama pogodne za ronjenje i ribolov u netaknutoj prirodi.

Šaransko jezero

Šaransko jezero, udaljeno oko 2km od centra grada, pravi je biser među ovim jezerima sa svojom netaknutom prirodom. Nije urbanizovano i predstavlja raj za ronioce i strastvene pecaroše, koji su u najvećem broju i posetioci ovog jezera.

U Beloj Crkvi će vam svi preporučiti ovo jezero, jer ovde vlada potpuni mir.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.